wandeling door Galway

 

GALWAY (afhankelijk van je wandeltempo en stops drie tot vier uur) 

 

Midden in de stad Galway ligt Eyre Square (tegenwoordig Kennedy Square), een van oorsprong groot open plein dat nu een prachtig stadspark is. Aan dat plein ligt het beroemde hotel Skeffington Arms. In dit oudste hotel van Galway heeft Fionna ingecheckt. Ze komt om onbekende reden daarna niet meer opdagen, ook niet om haar koffer op te halen. Als je hier bent, moet je even een kijkje nemen in de pub van het hotel. Je zult verbaasd zijn door zijn voorname interieur, met veel donker hout, bijzondere plafonds, lambriseringen en vloeren op verschillende niveaus. Er is bovendien vaak live tradtional folk.

Als je met je gezicht naar het Skeffington staat ga je naar rechts, en dan sla je op de hoek linksaf de Williamsgate Street in. Loop rechtdoor en dan kom je in de bekendste winkelstraat van Galway, die helemaal voetgangersdomein is. Het begin van deze straat is de William Street, die overgaat in de Shopstreet, dan in de High Street, om te eindigen als Quai Street. De namen op veel winkels herinneren nog aan de veertien tribes van het oude Galway. De Joyce tribe, waartoe Richard Joyce of Ioyce behoorde, was een van die voorname families. Ook de huizen van een aantal van de tribes zijn hier nog steeds te bewonderen. 

De derde straat rechts is de Church Yard Street. Aan dit kleine straatje ligt de St.Nicholas Collegiate Church, die behoort tot de Church of Ireland. Hier vertelt de rector Father Egan, die de keeper of the secret is, het geheim van de Claddagh-ring aan Fionna. De oude kerk  laat zowel van binnen als van buiten zijn prominente plaats in de geschiedenis van Galway zien. Loop een rondje om de kerk via de Lombard Street en de Church Lane en kom weer uit op Shop Street. Bezoek ook even het eeuwenoude, verstilde  kerkhof, met zijn vele verweerde tombes en grafmonumenten.

Ga terug naar de High Street, die in het verlengde ligt van de Shop Street. Als snel zie je aan de linkerkant The Kings Head, reeds vermeld op een stadsplan uit 1300 en daarmee verreweg de oudste pub van Galway, die zijn naam dankt aan het feit dat een beul uit Galway in 1649 het hoofd van koning Charles I mocht afhakken. Loop naar binnen en geniet van de sfeer, eet een bordje zalm en drink een pint Guinness. Dat deden de schrijver Adriaan de Coninck, dokter Jimmy en Fionna ook.  

Na de Guiness gaan we welgemnoed weer naar buiten, linksaf en dan lopen we verder in de High Street. Als deze straat de Cross Street Upper kruist, is daar op de hoek aan de linkerkant de Claddagh Ring Shop, annex het Museum of the Claddagh Ring van de familie Dillon. In het piepkleine museum vind je een replica van de werkplaats van Richard Joyce. Volgens de verhalen ontwierp hij hier, na zijn terugkeer uit de slavernij in Algiers, de befaamde Claddagh-ring van Fionna, een gekroond hart dat door twee handen wordt omklemd, het prachtige symbool voor vriendschap, liefde en trouw. Hier begint de zoektocht van Adriaan en Fionna naar de betekenis van haar ring. 

We stappen naar buiten en gaan naar links, de Quay Street in, richting de rivier de Corrib. Loop door tot aan Griffin Road. We laten de brug rechts voor ons liggen en lopen via de locatie van het voormalige stadsmuseum onder de Spanish Arch door. Op de Spanish Parade wandelen we langs naar de oever van de rivier de CorribKijk naar de overkant van het water en dan zie je de plek waar vroeger de vissersgemeenschap de Claddagh was, buiten de stadsmuren van Galway. Niets herinnert meer aan de armetierige vissershuisjes die in de dertiger jaren van de vorige eeuw met de grond gelijk gemaakt werden omdat er een wijk met nieuwe huizen, voorzien van water en elektriciteit, werd gebouwd.  

Als je aan het einde van de Spanish Parade gekomen bent, wandel je terug en loop even binnen bij het nieuwe Galway City museum, waar je  van alles vindt over de geschiedenis van Galway. Vanaf de eerste verdieping van het nieuwe museum heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de oever aan de overkant. Er is daar een informatietableau met behulp waarvan de Claddagh in je fantasie tot leven kan komen. 

Je kunt de wandeling in Galway nog met drie kwartier verlengen door een bezoek aan het University College Hospital, het ziekenhuis waar Jane Broderick werkt als co-assistent en waarin ze nadat ze op Eyre Square is aangereden zelf als patiënt terecht komt. Steek dan de Corrib over via Griffin Road. Sla rechtsaf en volg Raven Terrace, welke overgaat in Henry Street en vervolgens St Helen’s Street. Op het kruispunt met New Castle Road ga je rechtsaf en na een minuut of vijf zie je links het University College Hospital, onderdeel van de University of Galway. 

Om vanuit Galway naar Inishmore te gaan, kun je het beste de ferry nemen. Adriaan, Fionna, Jimmy en Jane doen dat in Rossaveel, van waaruit vaste lijndiensten op de Aran Islands varen, onder andere naar Kilronan op Inishmore.

 

               De foto's zijn gemaakt door Ineke Beemster,

                       Adri Verhoosel en Motell Rijnen