Wandelmetdekoninginvandecladdagh.jouwweb.nl
welkom » wandeling op Inishmore

wandeling op Inishmore

INISHMORE

(een hele dag, vroege ferry heen en late ferry terug)

 

Op de boot heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en over de Galway Bay, met in de verte de kust van Doolin. Voor je doemen de Aran Islands op. Bij mooi weer maken de dolfijnen hier hun vreugdedansjes in het water rondom de boot. 

De ferry komt aan in de haven van Kilronan, het belangrijkste dorp op het eiland, waar anno 2014 nog maar 820 mensen permanent wonen. Bij aankomst op de havenpier kun je desgewenst een afspraak maken met een koetsier of chauffeur om onmiddellijk of later een rondrit over het eiland te maken. Die duurt in de regel drie tot vier uur. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren of als echte sportieveling het eiland te voet verkennen. 

Adriaan de Coninck heeft zijn schrijfhuis op aan de baai, niet ver van Kilronan. Dokter Jimmy Broderick heft zijn dokterspraktijk aan de rand van het dorp. Hier woonden ooit de grootouders van Fionna en haar moeder Nora is er geboren. Ook Fionna's vader Hendrik was een tijdje op Inishmore en leerde daar haar moeder kennen.

 Loop vanaf de havenpier naar de kustweg. Ga voor het Pier House Hotel naar links en loop langs de weg aan de baai richting het Lower Kilronan.  ‘Bayview’, het huis van Adriaan de Coninck, ligt in de roman aan een van de strandjes aan deze doodlopende weg. Na een kilometer of twee kun je het beste weer op je schreden terugkeren en terugwandelen naar het dorp. Verken dan per koets, busje, fiets of te voet het eiland, dat ongeveer 14 km. lang en 3 km. breed is. Ga richting Ti Joe Wattys Bar zodat je op de Cottage Road uitkomt. Dit is de centrale weg die van de ene naar de andere kant van het eiland loopt. 

Vanaf de Cottage Road zijn zowel het eeuwenoude stenen fort Oun Longhasa (of Dun Aengus) alsook de nog steeds in gebruik zijnde begraafplaats rond The Seven Ancient Churches te bereiken. Het fort is zo bijzonder dat het op de nominatie staat om als werelderfgoed erkend te worden. De klifs rijzen hier 100 meter op uit het water. Je kunt genieten van de mythische sfeer van het eiland als je vanaf het gehuchtje Kilmurvey naar de top van de klif en het zwarte fort wandelt . De wandeling is 20 minuten heen en de terugweg/afdaling kost je twee maal zoveel tijd.

Terug in het dorp Kilronan zijn er verschillende plekken waar je een pint Guinness kunt bestellen.  Tigh Joe Mac’s, de favoriet van Jimmy en Adriaan, is niet alleen een karakteristieke Ierse pub, maar je hebt van daaraf ook een prachtig over de natuurlijke haven. Het Pier House aan de kade heeft heerlijke maaltijden terwijl je in Joe Wattys Bar dagelijks kan genieten van ‘lively music’. 

En als je dan na een leuke maar vermoeiende dag met de ferry terugvaart, sta je vijftig minuten later weer op de kade van Rossaveel. Trek voor Inishmore minstens een dag uit. Je kunt er natuurlijk ook overnachten in een van de prima hotels/guesthouses. Dat is zeker een aanrader als je het eiland per fiets of wandelend wil verkennen.

 

 

De foto's zijn gemaakt door Ineke Beemster, Adri Verhoosel en Motell Rijnen

De ferry komt aan uit Rossaveel op Inishmore
De ferry komt aan uit Rossaveel op Inishmore
Zicht op Pier House Hotel
Zicht op Pier House Hotel
Waar gaan we naar toe...
Waar gaan we naar toe...
Schaduwen in de baai van Kilronan
Schaduwen in de baai van Kilronan
Zicht op Kilronan 2
Zicht op Kilronan 2
Vergezicht met Pier House Hotel
Vergezicht met Pier House Hotel
Poster tourist poffice Aran Islands
Poster tourist poffice Aran Islands
De baai van Kilronan
De baai van Kilronan
Kust aan de baai van Kilronan
Kust aan de baai van Kilronan
Kust van Inishmore
Kust van Inishmore
Haven van Kilronan
Haven van Kilronan
Huizen op Inishmore
Huizen op Inishmore

Maak een Gratis Website met JouwWeb